Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ARAB FOGKRÉM

2011.02.06

Az elmúlt két hét csak úgy produkálta az eseményeket világszerte. Már önmagában az kuriózum, amikor a magyar sajtóban napokon, sőt másfél hétig valamely külföldi esemény viszi a prímet. Amíg csak Tunéziában kergették el az elnököt, azt még csak, mint érdekes külföldi híreket figyeltük. Hogy a tüntetéssorozat rögtön áttevődött a szomszédos Algériába, továbbá Jordániába és Jemenbe is, jóformán szó sem volt a sajtóban. Ám az egyiptomi események – talán mert az arab világ legnépesebb és eddig valóban legstabilabbnak hitt országáról van szó – meglepetésszerű mértékben rávertek a magyar sajtó ingerküszöbére.
            Hoszni Mubarak Hoszni Mubarak majd’ harminc év alatt szépen kiépítette a maga féldemokratikus-(fél)diktatórikus rendszerét. Bár működhetnek más pártok, a Nemzeti Demokrata Párt uralma nem lehet kétséges. Az elnökválasztásokon is csak annyi a kérdés, hogy „Mubarak? Igen / Nem”, aztán ha a nemek kerülnek többségbe, akkor léphetnek be új jelöltek – de ilyenre eddig valahogy még nem akadt példa. Ám mindemellett meg kell vallani: Mubarak a maga nemében a felvilágosultabb zsarnokok közé tartozik: Egyiptomot kívül-belül stabil, gyarapodó országgá tette, továbbá közel-keleti békéért életét adó Anvar Szadat elnök munkáját folytatva jó viszonyt ápolt az Egyesült Államokkal és Izraellel is. Persze – főleg utóbbi esetében – ez csak amolyan hideg béke, de még mindig óriási haladás. Ráadásul Mubarak sikeresen szétverte a fanatikus iszlamistákat is, ami szintén nagy szó az arab világban.
            A tüntetők – tekintve, hogy sokan vannak és sokfelől jöttek – már nem mutatnak ilyen egységes képet. A tüntetés eredeti apropója a Khaled Mohamed Saeed-ról való megemlékezés volt. Ő volt az a huszonnyolc éves srác, aki Amerikában tanult programozást, és akit otthon az egyiptomi rendőrök is egy netkávézóból vittek el és vertek agyon. Az ő emlékére az utcára vonulók szabad választásokat, demokratikus kormányt és működő ellenzéket követelnek. Őket elég nehéz lenne összehozni az újjáéledő Iszlám Testvériséggel, akik leginkább iszlám államot hoznának létre, és ezzel még jobban veszélyeztetik a demokratikus berendezkedést, mint Mubarak.
            Kérdés egyáltalán, hogy arab országban lehet-e demokráciát bevezetni, legalábbis nagyobbat, mint amit Mubarak idáig működtetett? Azt Magyarország példáján is láthatjuk, hogy ahová az európai liberális demokráciát kívülről importálják, és egyik pillanatról a másikra vezetik be, ott enyhén szólva nem úgy működik, ahogy az ideális lenne. Ha a közép-kelet-európai jelenségeket vesszük, mint az általános csalódottságot és a szélsőségek megerősödését, akkor elképzelhetetlen, egy ilyen gyenge demokráciának mi lenne a sorsa egy olyan nép kezében, ami még a miénknél is kevesebb demokratikus gyökérrel rendelkezik. Valószínűleg az Iszlám Testvériség semmi perc alatt átvenné a hatalmat. Persze ők azt hangoztatják, hogy nem „úgy” iszlamisták, hanem másképp – de a „nem annyira vallási fanatikus” számomra még mindig a félig kakis gatya és a kicsit terhes nő kategóriájába tartozik.
             Az ideális az lett volna, ha Mubarak a maga harminc éve alatt fokozatosan bevezeti a demokratikus intézményrendszert és kormányzást, hogy ezzel a népe politikai tudatát is trenírozza az új rendszerhez. Ezt a hibáját valószínűleg belátta, ugyanis abban igaza van, hogy hosszabb átmenetre van szükség, de plusz fél év ebben Képnem sokat oszt-szoroz. Sok tekintetben bölcs vezető volt, de ezt az egyet nagyon elszúrta. Most, hogy már a polgárháborús helyzet kifejlődött, sok mindent már nem tehet, legfeljebb hogy fogja a bőröndjét és elutazik egy hosszabb, pár éves vakációra. (Bár nem látszik rajta, már nyolcvanon túl van. Egy kis hajfesték és pár plasztikai műtét csodákat tud tenni.) Mi pedig reménykedhetünk, hogy – az egész térségnek példát mutatva – tényleg létrejön ott az arab demokrácia, de azért az Egyesült Államok Irak és Afganisztán mellett Egyiptomon is ott tartja a fél szemét, hogy a közel-keleti egyensúly lehetőleg ne boruljon fel. Az biztos, hogy nehéz évek elé nézünk, de ama bizonyos fogkrém már kibújt a tubusból, és már nem lehet visszanyomni.

Tucker Dávid

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hozz

(Hyperion, 2011.02.06 21:39)

Szép kis állam volt az ahol csak úgy agyonvertek egy fiatalembert..nem értem a cikk sajnálkozó hangnemét!
Mubarak mehet a picsába és az egyiptomiak saját dolga az hogy milyen országot hoznak létre.
Nem hullatok könnyet egy nyugat-barát diktátor sírja felett se!