Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ MSZP NEM BALOLDALI PÁRT

2011.01.04

Kép Az MSZP egy baloldali jellegű liberális párt. És ezzel nincs is semmi baj. A baj azzal van, hogy túl sokan akarják elhitetni velünk, hogy ezen szerveződésen kívül nincs baloldal ebben az országban. Ez a dogmatikus hozzáállás vezetett oda, hogy a rendszerkritikus, lázadó alternatív baloldal az elmúlt években szinte teljesen eltűnt. Helyét természetesen nem az MSZP vette át, hanem az egyszerű embereket kellőképpen feltüzelő szélsőjobb.
            Az egész fejlett világ problémája az, hogy ismét feltalálták pár évtizednyi altatás után a fasizmust és a nácizmust. A rendőr ravasz mosollyal a szája sarkában elemzi, hogy ő meg tudná oldani a cigánykérdést. A legújabb internetes botrány szerint náci egyenruhába öltözött szadisták kínoznak videofilmeken nőket, a forgatókönyv szerint Auschwitzban. Nem a „rendező” beteg csupán, hanem a köz is, ahol erre van igény. A fasizmus és nácizmus alapvetően baloldali retorikájú politikai mozgalmak egyszerűsített ellenségképpel. Erősödéséhez hozzájárult a történelmi szociáldemokrácia legnagyobb árulása, ami a „harmadik út” elnevezést kapta. Bad Godesbergben még csak az osztályharcról mondtak le az illetékes elvtársak, a harmadik úttal viszont egyértelműen a pénzpiaci, tőkés érdekek kiszolgálóivá váltak. A karizmatikus politikusok köré szerveződő politikai alternatívák felgyorsították a globalizáció térhódítását, a jóléti kiadások lefaragását, azaz jelentős mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy előbb egy ingatlanpiaci, majd egy általános válság alakult ki. Clinton, Blair, Schröder, Gyurcsány árnyéka a legtöbb helyen baljósan vetül az utódokra. Egy kismértékű balos forduló nem téríti észhez a fasizmusban magát megtaláló, proli létbe (vissza)csúszó polgártársunkat.
            Hegyi Gyula cikke ebből a szempontból több, mint illúzióromboló. Érzékeli a bajt, de nem kemény kritikát fogalmaz meg, baloldali ellenoffenzívát indít, csupán fenntartásait hangoztatja. Az MSZP hosszú évek óta zsákutcába szalad és nem akar észhez térni. Nem veszi észre, hogy az antikommunizmussal fűszerezett (neo)liberalizmusra szinte senki sem kíváncsi. A baloldali fordulatra való felhívások pedig céltalanok. Mintha a felhívók maguk sem tudnák azt, hogy mit akarnak. Azért az kevés, hogy „Gyurcsányt nem!”. Opportunista, politikailag korrekt dumára nem vevő a választó. A kapitalista viszonyok bírálata és a tőkés érdekek védelme nem férhet meg egy lapon. Egyszerűen azért, mert a hülye is látja, hogy parasztvakításról van szó. Amikor Hegyi Gyula cikke címlapra került a nol.hu-n, akkor pár sorral feljebb egy újságíró annak örült, hogy hazánkban működő multik feljelentik Magyarországot Brüsszelben a rájuk kivetett adó miatt. Természetesen azt is megemlíti, hogy az osztrák és német illetékesek is megdorgálják Budapestet. Ez van egy lapon azzal, hogy nyissunk a baloldalra. Hát így nem fog menni. Így a baloldal tényleg az idegenszívű „labanc” bagázs lesz az országban. Mert képesek a legkapitalistább kapitalisták akciójának felállva tapsolni. Amikor egy alkalommal beszélni tudtam a Bundestag alelnökével, azt tettem szóvá, hogy a német cégek Magyarországon gyarmatosítóként viselkednek, fontos lenne erről beszélni hazájában is. Nem kezet csókoltam neki azért, hogy milliárdos profit kerül tőlünk hozzájuk.
            Az MSZP a baloldal számára már régen elveszett. Az MSZP-n belüli baloldaliak, fájdalmas tényt fogok kijelenteni: „egyszerű kitartottak”, akik évek óta élvezik egy szélsőségesen piacpárti párt nyújtotta lehetőségeket. Igen, az MSZP ügyelt arra, hogy a baloldal gondolkodó része az ő holdudvarába tartozzon. Ezért jutott pénz erre-arra, amiből a fogyatkozó balosok egy-egy egzisztenciát fenn tudtak tartani. Sőt, ezek a balosok nemritkán még lázongtak is, választmányi üléseken csapkodva az asztalt. Aztán nem történt semmi. Ezért tartanak ott, ahol tartanak. És nem is akarnak megjavulni. Nappal lázonganak a tőkés viszonyok ellen, aztán éjszakára összefekszenek a legszélsőségesebb, mindenki által utált burzsujokkal is. Magyar jelenség, nálunk minden a feje tetején áll. Ez is.
            Sokan megkérdezik, hogy mi van az MSZP-n kívül. Sivárság. Mert ha tetszik, ha nem, Magyarországon nincs baloldal. Össze tudunk rántani 50-100 embert, akik példásan ostorozzák a kapitalista viszonyokat, de a valóságtól már fényévekre vagyunk. Mit tudunk tenni a nyomorgó falusi szegényekért? A hajléktalanokért? Az összeomlás szélén álló devizahitelesekért? Van legalább egy alapítványunk, ami egy kiló lisztet ad az éhezőnek vagy egy kosár fát a fagyoskodónak? Otthont az utcára zavart családnak legalább néhány hétre?
            Az MSZP nem baloldali párt. Van baloldali szárnya, de az nem meri kenyértörésig vinni a dolgot a piacpárti antikommunistákkal. Ha megtenné, lenne jövője. Mindkét irányzatnak. Csak ne félnének a politikai senkiföldjétől itt is és ott is. Nem kell kapaszkodni a bejáratott névbe, három év alatt lehet csodát tenni, csak akarni kell...

Kalmár Szilárd

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

válasz

(zsiráf, 2011.01.05 16:51)

"Magyarországon nincs baloldal".Csak a napi nyomorunk és a túlélés vágya ,az ebből fakadó szervilis magatartás, megalkuvás van. Egyelőre céltalanul,max a tiltakozás szintjén mozdult meg a civil társadalom. Valószínűsítem,hogy majd a generációs váltás igénye fogja a egy új baloldal feléledését megteremteni,de annak eszmerendszerét kulturális alapokról indulva,a jövő termelési módjához igazítva kell eszmerendszerét és a társadalom igazgatási rendszerét is kialakítani.
A középosztály még nem jutott el a már semmit nem veszthetünk állapothoz. Addig a lelkeket nem érinti meg a legnyomorultabbak léte,sőt sokszor utálkozva ,félelemmel tekint rájuk.