Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balra fordult a német SPD

2009.06.16

A Die Welt konzervatív német napilap Frank-Walter Steinmeier általános támadása című cikkében tudósít a hétvégi SPD-kongresszus történéseiről, ahol a szociáldemokraták – letérve a schröderi útról – éles baloldali fordulatot hajtottak végre. Az SPD-kongresszus közel 500 küldöttje elfogadta azt a leendő „kormányprogramot”, melynek kiutat kell mutatnia a globális gazdasági válságból. A piaci radikalizmus és ezzel a CDU/CSU, valamint a liberálisok politikája jórészt kudarcot vallott – áll a határozatban. Ezzel szemben a szociáldemokraták a szociális piacgazdaság új megalapítására készülnek.
Frank-Walter Steinmeier, az SPD kancellárjelöltje elvtársai előtt kijelentette: „Minden német kancellárja kívánok lenni.” Magabiztosnak mutatkozott abban, hogy az SPD-nek még sikerülhet a kampányban a felzárkózás. „A dolog még nyitott. Nyitva fogjuk tartani a versenyt és a végén nyerni fogunk.” Franz Müntefering pártelnök bejelentette: az SPD nem hagyja, hogy az EP-választások történelmi veresége után levigyék a pályáról. Steinmeier élesen támadta a kereszténydemokrata politikusokat. Angela Merkel szemére vetette, hogy nem irányít, csak moderál. Ezért szeptember 27-e – a Bundestag-választás – a vezetésről és a helyzet tisztázásáról is szól. Tíz perc tapssal és ovációval köszöntötték kancellárjelöltjüket.
Optimizmusát arra alapozta: „Ez nem a hideg egoisták országa, ez az ország szociáldemokrata politikát akar.” A zöldeket, az FDP-t és a Baloldali Pártot úgy jellemezte: „Mi nem a környezetvédők, a vállalkozók és a munkanélküliek pártja vagyunk. Mi mindenki pártja vagyunk.” A következő évtizedek szociáldemokrata politikájának meghatározó elemének nevezte a munkahelyek megtartását, a munkavállalói jogok és az országos minimálbér védelmét, az oktatási és környezetvédelmi innovációt, a megújuló energia kiépítését, valamint az atomenergiából történő kilépést. Nagyobb adócsökkentést nem ígért Steinmeier. Amennyiben mégis némi mozgástere lesz a költségvetésnek, akkor ezt a kis és normál keresettel rendelkezők terheinek enyhítésére kívánják felhasználni. A legmagasabb adókulcs felemeléséből befolyó összegből oktatási szolidaritási járulék lesz.
A „Tulajdon kötelez” című programjukban a szociális piacgazdaság újrafogalmazását követelték, élesen bírálták a maximális haszon kergetését, mely a világgazdasági válsághoz vezetett. A következő választási ciklusban a kívánt koalíciós partnerként a zöldeket említették. Tekintettel a rossz közvélemény-kutatási adatokra – az EP-választásokon több mint 15 százalékkal kaptak kevesebbet, mint a CDU/CSU – csökken annak esélye, hogy szeptember 27-én ennek a kombinációnak többsége lenne. Renate Künast, a zöldek listavezetője dicsérte Steinmeier harci szellemét: „Jó, ha az SPD most támad. Pontosan ezt akartuk látni.”

Eredeti német cikk:
http://www.welt.de/politik/article3923891/Der-Generalangriff-des-Frank-Walter-Steinmeier.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.