Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Előrejelzés 2025-re

2009.02.18

GLOBÁLIS KIHÍVÁSOK

 

Az USA hírszerzés stratégiai előrejelzése 2025-re

 

Bár az elkövetkező években még az Egyesült Államok marad az egyetlen szuperhatalom, de gazdasági és katonai ereje, befolyása csökken, főként annak következményeként, hogy a nemzetközi rendszer alaposan átalakul. „Az »új rend« legszembetűnőbb jellemzője az Egyesült Államok által dominált egypólusú világtól a régi hatalmak és a felemelkedő nemzetek viszonylag strukturálatlan hierarchiája felé történő elmozdulás, valamint a hatalomnak az állami szereplők és a nem állami szereplők közötti megosztása lesz”.

            Az USA megőrzi majd jelentős katonai fölényét, de a tudományos és technológiai fejlődés, a nem hagyományos hadviselési taktikák alkalmazása, a nagy hatótávolságú precíziós fegyverek terjedése és a kiberháborús támadások számának a növekedése jelentősen korlátozza majd mozgásszabadságát. Ugyanakkor Washington megmarad regionális közvetítő szerepében a Közel-Keleten és Ázsiában, továbbá várhatóan jelentős szerepet fog vállalni a globális terrorizmus ellensúlyozásában és kulcsszerepet játszhat a klímaváltozás kezelésében is. A jelentés készítői szerint a többpólusú világ kialakulása az USA számára csak viszonylagos hanyatlást jelent. A következő legalább két évtizedben az Egyesült Államok továbbra is fontos globális nagyhatalom marad és a nemzetközi rendszer fejlődésére döntéseinek még mindig nagyobb hatása lesz, mint a többi feltörekvő globális szereplőnek.

 

*

 

A feltörekvő nagy államok nevezetesen Brazília, Oroszország, India és Kína (az. ún. BRIC-országok) – maguk mögé utasítva Japánt és az európai középhatalmakat – gazdasági téren felsorakoznak az USA mögé. A BRIC országok megerősödését elsősorban a globális gazdaság erőviszonyainak átalakulása okozza. A magas olajáraknak és az ipari termelésnek Ázsiába és Latin-Amerikába történő kiszervezése miatt ezek az országok rendkívüli fejlődésnek néznek elébe: 2040-2050 körül összesített GDP-jüket tekintve utolérik a G7-eket. 2025-re Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága és hadereje. Oroszország is jelentősen megerősödhet, feltéve, hogy az olajexportból származó bevételeket fejlesztésekre és infrastrukturális beruházásokra fordítja. Ha nem – vagy jelentősen csökken az olaj ára –, akkor Oroszország lemarad. Ebben az esetben Oroszország – és egyes közép-kelet európai államok – szervezett bűnbandák irányítása alá kerülhetnek.

            Amennyiben az új nagyhatalmak – elsősorban Kína és Oroszország – nem veszik át a nyugati liberális demokráciák modelljét, akkor az államkapitalizmus valamilyen formája lesz a meghatározó. Az államkapitalista és nem demokratikus rezsimek megerősödése azonban nem fenyegeti a nemzetközi rendet, mivel a BRIC-országok nem lesznek érdekeltek a globális hatalmi egyensúly felborításában. A jelentés szerint más országok nem emelkednek majd arra a szintre, mint Kína, India és Oroszország, amelyeknek a globális befolyása egyedi szinten is kiemelkedő lesz. Ugyanakkor azzal is számolhatunk, hogy további országok (pl. Indonézia, Irán és Törökország) politikai és gazdasági ereje is megnő.

 

*

 

„A többpólusú világrend kevésbé stabil, mint a két- vagy egypólusú. De még a globális pénzügyi válság ellenére sem gondoljuk, hogy a nemzetközi rend összeomlik, és megfeneklik a globalizáció, mint ahogy történt ez az első világháború idején – írja a hírszerzők jelentése. Mindazonáltal a következő húsz évben jelentős stratégiai szembenállás fogja kísérni a hatalmi átrendeződést: elsősorban a kereskedelemmel, a befektetésekkel és a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatban alakulhatnak ki nézeteltérések és érdekellentétek. De a 19. századi fegyverkezési verseny és a területszerző külpolitika visszatérése nem valószínű.” – áll a jelentésben.

            Az új nagyhatalmak megjelenésével párhuzamosan mélyülni fog a harmadik világot sújtó szegénység. Afrikát, és mindenekelőtt a Száhel-övezetet továbbra is a nyomor és a polgárháborúk fogják jellemezni. A nyomor pedig politikai válságokat okoz, így a szegény afrikai államok közeli demokratizálódására aligha van esély.

            A globális gazdaság motorjai a megerősödő keleti nagyhatalmak lesznek, de életszínvonal és egy főre jutó GDP tekintetében a gyors növekedés ellenére sem közelítik meg a nyugati államokat, aminek részben az az oka, hogy Kínában és Indiában is megjelenik a népesség elöregedése. (Az inaktívak számának növekedése jelentősen visszavetheti ezeknek az országoknak a növekedését.)

 

*

 

Az NHT külön fejezetben foglalkozik a természeti erőforrásokkal. Az egyre gyorsabb gazdasági fejlődés miatt nyersanyaghiány léphet fel és fokozódhat a természeti erőforrásokért folytatott verseny. Különösen a stratégiai szempontból lényeges javak - a víz, az energia és az élelmiszerek - értékelődnek fel, mert a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel. Az erőforrások szűkössége mellett a globális felmelegedés is hozzájárul az energia- és az élelmiszerhiányhoz. A globális felmelegedéssel járó víz- és élelmiszerhiány miatt súlyos konfliktusok törhetnek ki. A klímaváltozás elsősorban a szegényebb országokat sújtja majd.

            A stratégiai jelentés szerint a terrorizmus fenyegetése aligha szűnik meg 2025-re, de vonzereje csökkenhet, ha a gazdasági növekedés folytatódik, és a fiatalok körében tapasztalt munkanélküliség mérséklődik a Közel-Keleten. A legnagyobb aggodalomra továbbra is az adhat okot, hogy a terroristák esetleg biológiai vagy nukleáris fegyverek birtokába jutnak és tömegpusztítást okoznak.

            Bár a nukleáris fegyverek bevetésének kockázata viszonylag alacsony marad, a mostanihoz képest mégis magasabb szinten lesz. A kockázati tényezők között szerepel, hogy az India és Pakisztán közötti feszültségek egy szélesebb körű konfliktushoz is vezethetnek, a szintén atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea pedig a vezetés utódlási gondjai miatt meggyengülve esetleg nem tudja majd ellenőrzés alatt tartani nukleáris arzenálját. Immáron elkerülhetetlennek tartják azt is, hogy Irán atombombája is elkészül, ami viszont válaszreakcióként más államokat is új biztonsági intézkedések bevezetésére vagy akár atomfegyverek beszerzésére késztethet.

 

*

 

Az NHT elemzés készítői többször kiemelik, hogy előrejelzésükben számos bizonytalansági tényezővel számoltak, amelyek esetleges bekövetkezése jelentősen átírhatja a globális trendek alakulását. Az atomfegyverek bevetése, egy globális járvány, a szűkös természeti erőforrások birtoklásáért folytatott háborúk eszkalálódása vagy egy jelentősebb terrortámadás egyaránt befolyásolhatja a jövőt. Mindent megváltoztathat az is, ha Kínában vagy Oroszországban demokratikus átmenet kezdődik. „Nem valószínű, hogy ezen eshetőségek bármelyike is bekövetkezik, de ha igen, akkor jelentősen átírják a forgatókönyveket.”

 

                                                                            Benyik Mátyás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.