Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KI ZAVARJA EL ORBÁNT?

2011.05.19

kalmar-szilard_01.jpgMinden zsarnok évtizedekben, évszázadokban, évezredekben gondolkozik a saját és fajtája uralkodásának hosszát tekintve. Nincs ez másként a Fidesz nevű érdekvédelmi közösséggel sem. Minden eszközzel azon vannak, hogy magukat vastagon bebetonozzák, lehetőleg hosszú évtizedekre, kizárva minden komolyabb változás lehetőségét.
            Ma, egy évvel kormányzásuk kezdete után megállapíthatjuk, hogy ez a munkálkodás előrehaladott állapotban van. Egyértelmű, hogy mertek nagyokat lépni. Az is egyértelmű, hogy a parlamenti ellenzék béna kacsaként totyog és próbálja lekövetni Orbán kormányzó közéleti ámokfutását. A jobboldal biztos lehet abban, hogy jelenlegi ellenzéke képtelen arra, hogy megdöntse a kialakult új rendszert. A fejük csak amiatt fájhat, hogy Fidesszel szemben azért van két komoly ellenzéki erő.
            Az egyik saját maga, azaz a Fidesz. Láthatjuk, hogy a rendszer recseg-ropog. A profizmus hiányával párosuló pökhendiség és keménykedés, a házon belülről kiinduló botrányok sora többszörösét ártotta a pártnak, mint a parlamenti vagy az utcai ellenzék. A baloldalon ezt megélhettük már pár évvel korábban. Élénken emlékszem, hogy szinte üvöltöttük, hogy rosszul csináljátok, izzadva próbáltuk meg a bénázókat jó útra téríteni, de nem ment. Miként az MSZP is legnagyobb nyugalommal, padlógázzal vitte magát a szakadékba, úgy ma a Fidesz prominensei is így járnak el. Az ostoba arcok tucatjairól sugárzik a magabiztosság, „a kétharmad örökké tartó többség, ha mégsem, akkor megvédenek a paragrafusok”.
            Utóbbi valóban nyugalmat adhat, de egy dologgal nem számolnak. A második tényezővel. A néppel, amely szeret tömegmozgalmakkal, azaz ismertebb nevén forradalmakkal szétzúzni rendszereket. Vannak pillanatok, amikor az utcán azt mondják, hogy itt húzunk egy vonalat és újraírunk mindent. Ne legyen senkinek illúziója, a Fidesz el fogja veszteni a hatalmat. Nem a parlamenti ellenzék hatékony fellépésének köszönhetően, hanem annak, hogy csúnyán, de majd mégis oly lelkesítően az egész tákolmányuk össze fog omlani.
            Gondolta volna valaki 1911-ben, hogy pár év múlva nem lesz Monarchia? Gondolta volna valaki 1941-ben, hogy sok szenvedés után Horthy egész pereputtyát el fogják zavarni? Gondolta volna valaki 1981-ben, hogy tíz évvel később vadul építeni fogják a kapitalizmust? A válasz minden esetben az, hogy nem. Ma sem gondoljuk, hogy maholnap eltűnik Orbán Viktor a közéletből, azonban történelmi gyakorlatunk bizonyítja, hogy minden olyan rendszerünk, amilyennek a felépítésén ő is munkálkodik, csúnyán össze szokott borulni és valami egészen más következik utána.
            Persze a Nép ma még vár. A Nép ma még döbbent csendben figyel, de egyre több a dühös ember. Ők egyszer el fognak indulni és akkor lesz vége annak a szánalmas erőlködésnek, aminek a lényege az, hogy évtizedekre bebetonozódjon a hatalom néhány tucat szerencsétlen flótás...

Kalmár Szilárd

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kip-kop

(zs, 2011.05.19 16:52)

A nép még csak kopogtat az ajtón,de azután dühében betöri és nagyon bunkón tud viselkedni,szétrombol mindent,nem fog úriember módjára viselkedni,lehet majd sápítozni.