Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Március 15. ünnepélyes ELTÖRLÉSE

2011.03.18

A történelmi tévhitek továbbéltetése nem túl jó pont, de Orbán Viktor már megtanulta: sosem szabad azt mondani, hogy „nem úgy van, ahogy ti gondoljátok”, hanem tovább kell éltetni illúziójában. A „mi, magyarok” is az ő kedvelt szófordulataihoz tartozik. Nem is lenne vele semmi baj, ha nem tudnánk arra vonatkoztatni, hogy ő ezt „mi, fideszesek” vagy „mi, jobbosok” értelemben szokta használni. De egy ilyen indítás után mégis felcsillan a remény: hátha most új irány kezdődik Orbán Viktor retorikájában.
            Mondjuk előbb a magyar szó pár mondaton belüli elhangzási száma kicsit rekordgyanús, ami inkább azért zavaró, mert éppen 1848 nem csak a magyarok körül forgott. Igaz, voltak, akik csak a magyarok szabadságával foglalkoztak, a környező népekével nem – részben ez is okozta a szabadságharc bukását. Orbán Viktor jobban tette volna, ha inkább Petőfi „világszabadság”-alapú eszmevilágából kölcsönöz, és nem a gőgös arisztokráciáéból, amely uralma megdöntésének épp az előbb örült oly nagyon.
            Igaz, ’48 végül elbukott (azaz hetven és fél évvel később mégis győzött) és a magyar feudalizmus még majd’ száz évig élt és virult, de Orbán Viktortól mégis jó elhinni, hogy márciusi ifjaink sikerrel jártak, és valóban sikerült hosszú távra megváltoztatni ezt az országot. Nagyon jól esik az is, ahogy a „régi világ dohos törvényei”-nek kiselejtezéséről, sajtószabadságról, igazságtalanságról, sanyargatásról beszél. Igaz, ezek az ő szájából kicsit furán hangzanak, föl is merül a kérdés, hogy miért is rugdossa magának az öngólokat, de a remény még mindig ott lebeg: hátha most tényleg komolyan gondolja. (Akkor még nem hívták fel rá a figyelmet, hogy az előbb elszavalt Petőfi-versből a művésznő az ötödik versszaktól a kilencedikig terjedő szakaszt véletlenül kifelejtette.)

Tovább a teljes cikkre:
Mikor? Melyiket? BLOG

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

trianon

(Eraviscus, 2011.03.18 12:09)

Hogy Trianonban győzelmeskedett 48' azt értem, de nem fogadom el.
Trianonban a határokat nem nemzeti alapon húzták és mesterséges államokat hoztak létre.


Trianon helyesebb értékeléshez inkább Kalmár úr írását ajánlanám:

http://www.mindenkihez.eoldal.hu/cikkek/cikkek/trippon-es-trianon