Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARX ÉS JÓKAI

2011.01.24

Szanyi Tibor Szerintem senki nem küldte el harcolni a miniszterelnököt Európába, s ezen belül idehaza sem. Kormányzásra kapott felhatalmazást, de szemmel láthatóan ehhez semmi kedve nincs. Harcolni annál inkább szeret. Sein Kampf. Ám ha harc, akkor legyen harc! Ezt tűzte zászlajára az MSZP Alterglob tagozata, amely zászlaját ki is bontotta a hétvégén.
            Minden diktátor azzal kezdi diktátori ténykedését, hogy tűzzel-vassal igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéket, illetve saját magát egy-két polccal feljebb rakja, mint ahol diktátorsága előtt volt. A hivatkozás minden esetben a diktátor számára önkényesen értelmezett, ámde egységesnek mondott népakarat. A minden vitát lezáró érv pedig a punktum.
            Ahol kétharmad van, ott kétharmad van. Punktum. Magyarországon a kétharmad a diktátumok szinonimája lett. Minden, ami kínos lehet a hatalomnak, az alkotmányellenes. Ilyen az Alkotmánybíróság egyetemes hatásköre, ilyen a sajtó szabadsága és ilyen a népképviselet. Hamarosan lesz is új alkotmányunk, amely az eddigi antidemokratikus foltokhoz képest egy igazi diktatórikus köpönyeggel borítja be hazánkat.
            Szerintem már 2012-ben lesz egy jóval kisebb és erőtlenebb parlamentünk, körülötte halott bacilusra gyengített és lényegtelenné tett intézmények, cserébe meg egy bazierős kormányunk. Nem gondolom, hogy az összefülkézett diktátorunk az országunk demokratikus intézményrendszerének félrelökése mentén 2014-ig akarná működtetni a mostani „avítt” parlamentet. Sokkal inkább úgy vélem, hogy a 2011 tavaszi „alkotmány” után egy ez év őszi választójogi „reform” következik, amelynek nyomán 2012 tavaszára alighanem ki is írják az új választásokat. 
           Kép  Nos, nekünk szocialistáknak sincs tehát feltétlenül 4 évnyi építkezésre időnk. 2012-re késznek kell lennünk a mérkőzésre. Egy demokráciaellenes és egyben szegényellenes, ámde álszent, képmutató és hazug elitet kell levernünk. Három sürgős teendőnk van. Világosan be kell ismerjük, hogy nem a nép a hibás abban, hogy 8 év kormányzás után leváltott minket, világossá kell tegyük, hogy nem a nép a hibás abban, hogy felült a mai hatalom szociális populizmusának és azt is meg kell világítsuk, hogy a baloldal a társadalom alapjait jelentő népre épít. Nem elvont eszmékre, nem zavaros szóvirágokra. Ám főként tarthatatlan hazugságokra sem akarunk támaszkodni, amint azt tették és teszik sokan az EU tagságunk kezdete óta. Ez utóbbi gyalázatot a jelenlegi hatalom vitte sajátos tökélyre.
            Mégis, van alternatíva! Elfogadni a piacgazdaságot és elutasítani a piaci társadalomképet! Ez a fő feladat. A tőketulajdonosok a termelést szervezik meg, de magát az értéket az emberi kéz állítja elő. Ez pedig az újraelosztási képletek jogalapja. Az MSZP Alterglob tagozata helyre akarja állítani a párt szétroncsolt szellemi gyökérzetét, tiszta beszédet szorgalmaz a társadalmi folyamatok szintjén és az imbolygó párt baloldali cölöpeit kívánja megerősíteni.

„Munkasikereket!”

Szanyi Tibor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.