Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÉDIA-CENZÚRA

2010.12.23

Kép Angela Merkel kancellár (Kereszténydemokrata Néppárt – CDU) a médiaszabályozás kapcsán a jogállam sérülésére figyelmeztette a magyar kormányt. A német szövetségi kormány „nagy figyelemmel” követi a médiatörvény megalkotását, mondta el Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő. A magyar kormánynak az Európai Unió kritikáit is számításba kell vennie.

Magyarország január elsején átveszi az Európai Tanács elnökségét. Steegmans hozzáfűzte: Magyarország fokozottan felelős a világban az Unió egészéről alkotott képért. Nemrég Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn szorgalmazta a tervek azonnali leállítását. Budapest „megsértette az európai uniós szerződések szellemiségét és szövegét”. Steegmans kormányszóvivő kifejezetten utalt az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) Magyarország korlátozó médiaszabályozását ért kritikájára. Korábban az EBESZ médiáért felelős megbízottja Dunja Mijatovic „csak autoriter rezsimekben előforduló” törvénykezésről beszélt.
            Arra a kérdésre, hogy Merkel beszélt-e erről telefonon Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ. De elmondta, hogy a német kormány teljesen világosan foglal állást a kérdésben.
            A kancellár asszony múlt héten az Európa-csúcs keretei között találkozott Orbánnal, hogy többek között a soron következő magyar EU-elnökségről is beszéljenek. Magyarországnak 2011 első félévében a stabilitási és növekedési egyezmény szigorításában kell segítenie.
            A német ellenzék is fel van háborodva az új törvényen. „Ha Magyarország január elsején át akarja venni az elnökséget, akkor az erről szóló végzetes döntést azonnal vissza kell vonni.” – mondta Jürgen Trittin, a Zöldek (Die Grünen) frakcióvezetője. Trittin a kormányt és mindenekelőtt Guido Westerwelle külügyminisztert azonnali intézkedésekre szólította fel. „A német kormánynak befolyást kell gyakorolnia Magyarországra és Európára, és gondoskodnia arról, hogy az európai alapjogokat egy tagállam se aknázza alá.” Éppen Westerwelle mutathatná most meg, milyen fontos neki a sajtószabadság védelme.
            Trittin határozott párhuzamot vont az EU 2000-es évi tiltakozásaival, amelyet az osztrák jobboldali populista Jörg Haider kormányra kerülése ellen fejtett ki. „Nem szabad hagyni, hogy Európa értékei a fojtogató nacionalizmus áldozataivá váljanak. Ez nem csak Haiderre, hanem Magyarországra is érvényes.”
            A budapesti Parlamentben meghozott törvény korlátozza a sajtószabadságot. Egy Nemzeti Hírhatóság minden médium minden munkatársát ellenőrzi és szabályszegés esetére drasztikus pénzbírságot helyez kilátásba. A hatóság már nyár óta megfigyelés alatt tartja a közmédiumokat.
            Ami biztos, hogy Magyarországra az elkövetkezendő hat hónapban sok felelősség és rengeteg munka nehezedik – olyan időben, amikor az Európai Unió válaszúton áll. „Az EU elmúlt húsz éve óta a jövő év lesz a legnehezebb” – jósolta röviden Orbán Viktor jobboldali-konzervatív kormányfő.


Kép Vona Gábor Magyarországi szélsőjobboldali pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke. Ez a párt képezi a Parlament harmadik legnagyobb erejét és gyakran uszít zsidók, külföldiek és homoszexuálisok ellen. A Jobbik uniós szinten is aktív. Habár Morvai Krisztina nem tagja a Parlamentnek, a Jobbik listavezetőjeként 2009-ben bevonult az Európai Parlamentbe. Heves antiszemita megnyilvánulásaival többször keltett már felháborodást. Mindenesetre Orbán Viktor miniszterelnök pártjában, a jobbkonzervatív kormánypárt Fideszben is horgonyoztak le nacionalista elemek. A miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt, a katolikus-fundamentalista Kereszténydemokrata Néppártból, 2007-ben antiszemita kijelentésével tűnt fel. Orbán párttársa, Molnár Oszkár is szélsőjobboldali kijelentéseivel vonta magára a figyelmet. A parlamenti képviselő gyakran uszít a magyarországi romák ellen.


Mit gondol a magyarországi eseményekről? (körkérdés)
1.) Magyarországnak nincs helye az EU-ban (65%)
2.) Lárifári. Majd jön egy új kormány és rendeződik minden (19%)
3.) Érdektelen (16%)

Tucker Dávid fordítása

Eredeti megjelenés: Die Welt Online

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.