Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEGJEGYZÉS A NYUGDÍJPÉNZTÁR-VITÁHOZ

2010.12.10

A TB ingatlan és pénzeszköz alapjait- a rendszerváltás utáni brutális aktív dolgozói létszám leépítés ,valamint a félig kényszerűségből elkövetett nem igazán etikus privatizációk miatt- felélték és a várható demográfiai folyamatok sem teszik lehetővé az nyugdíj eszközalapok feltöltését. Ezért tényleg egyik napról a másikra működik a rendszer. A kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszerre nem lett volna szükség,ha mindenki gondolt volna az öngondoskodásra és így lehetőség volna egy minimálnyugdíjra azoknál is az állam részéről, akik saját hibájukon kívül nem voltak képesek nyugdíjalapot felhalmozni.
            Magam is – még a rendszerváltás előtt elkezdve – több nyugdíjalapot is teremtettem önkéntes és biztosítás formában és eddig – ha nem is olyan kiemelkedő, mintha részvényalapú befektetési alapba tettem volna,de kb. 4-5%-os reálhozamnál tartok. Az állami nyugdíjra számítva éhenhalhatnék.
            Ha nem élem meg,akkor legalább el tud temettetni a családom és még valami marad is nekik. Mellesleg az egyik ilyen nyugdíjpénztárban gyűjtött alapból kitanítattam a gyermekeimet.
            Teljes állami osztó- kirovó rendszer semmivel se szolidárisabb, mint a vegyes rendszer. Sőt így több lehetőség marad majd az elesettek öregségi támogatására.
            A magántulajdonon alapuló rendszer nem alkalmas a csak állami rendszer fenntartására. Ha alacsonyabb igényszintre visszalépne a társadalom és ismét kötelező lenne a munkavégzés, akkor lenne lehetséges biztosítani a folyamatos nyugdíjellátást. Problémája mindössze az, hogy át kellene alakítani az érdekeltségi rendszert. Egyszer már ezt kipróbáltuk. Tetszett? (Nem nekem volt vele bajom).

Zsiráf

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.