Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MOST SÖTÉT VAN

2010.09.29

Nagyon sötét van ebben az országban. A legtöbb dolgot a legtöbben nem értik és nem is akarják megérteni. Páran riogatnak, de a többség enyhe mosollyal megy tovább.
            Mindenki addig lát, amíg a saját határát érzi. Azt sajnálja, akinek a fájdalmát át tudja érezni. A legjobban kitaszítottakkal nem keresik a hangot, nem nyújtanak segítő kezet. Páriákká lettek, elbukó versenyzők egy nagy versenyben, akik egy ideig zavarták a törtető többséget. Ma már simán átgázolnak rajtuk. Egyre többen élvezettel nyomják sarkukat a szenvedő hátába, mondván ő tehet róla, hogy elbukott.
            Soha rendszernek nem volt annyi híve mint a mostaninak. Mert elhitették velünk, hogy lesz egy szép világ, ami csak a miénk lesz. Miközben ámultunk a csillogó díszletek között, elbuktunk mindent. Érezzük a bajt, de nem hisszük, hogy igaz lehet. Várjuk, hogy eljöjjön a csoda és holnaptól minden újra jó legyen. Addig is állunk döbbenten az olvadó jéghegy csúcsán és szinte élvezettel tapsoljuk meg, ha valaki végre a vízbe kerül és elmerül. Azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a szerencsések, akik túl fogjuk élni.
            Persze sokan rájönnek, hogy a nyertesek odaát vannak. Mert látni lehet az elsuhanó autókat, a luxuslakásokat a buszablakból, az elitkörnyéken sétáló nem is evilági alakokat jól szabott ruhájukban, stílusos megjelenésükkel. Látni, hogy nekik már a gyerekük is nyertes lesz. A mi gyerekünk nem fog kitörni a külvárosból.
            Sötét van és egyre hidegebb. A többség reménykedik és csak kevesen tudjuk, hogy még nehezebb idők jönnek. Hamarabb, mint gondolnánk. Újra meg kell tanulni, hogy miként is lehet összefogni a bajban. Közösen, senkit sem kitaszítva. Végtelenül humanista szellemiségre van szükség, mert akit kitaszítanak az példájával újabb és újabb kitaszításokra ösztökél másokat. Most ellenpélda kell. Meg kell mutatni, hogy lehet másként is csinálni. A sötétség, az embertelenség nem akkor fog eloszlani ha az aktuális gonoszt másikkal váltjuk fel, hanem akkor amikor rájövünk, hogy a jövő fontosabb, mint a holnap.
            Persze csak kevesen mernek szembesülni azzal, hogy milyen egyszerű a valódi megoldás. A többség a harsány hamis próféták igazát teszi magáévá és csak tovább mélyíti a kórt, a bajt és a rosszat. Ez így fog megtörténni. A kérdés csak az, hogy lesznek-e EMBEREK akkor, amikor az utolsó utáni pillanatban valakinek el kell kapnia a mindenki által eldobott gyeplőt? Tegyünk érte, hogy legyenek...

Kalmár Szilárd

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.